sglobiaemi-kashti
Сподели

Лиственица в основите на Венеция

В дванадесеттомната история на Венеция, написана от известния италиански историк Тентори през 17-ти век, има следните редове: „Благосъстоянието на населението на Венеция се осигурява от световната търговия и здравината на основите на града – пермски карагаи – пилоти от лиственица“. Тентори пише, че градът е построен върху близо два милиона от тези пилоти. В книгите от ХХ век броят на пилотите по някаква причина намалява: „Четиристотин хиляди пилоти уралска лиственица от ранното средновековие до сега надеждно носят тежести на дворци и къщи“. Защо лиственицата е транспортирана във Венеция чак от Урал, а не е била използвана алпийската?

Това е свързано с два фактора: изменението на климата и човешката дейност: По време на умерено затопляне и два много горещи ксеротермални периода, горите от лиственица са били изместени от степите и широколистните гори. В Западна Европа вместо някогашните огромни масиви от лиственица, останали малки островчета, много от които напълно или почти напълно изчезнали в резултат на човешки строителни дейности. Ето защо още през ранното средновековие огромни пилоти за строителството на Венеция е трябвало да се внасят от Урал. Само за моста Риалто са използвани около 30 хиляди купчини. Всички купчини са направени от лиственица и дъб, които имат висок клас на безопасност и издръжливост. Оказва се, че другата тайна се крие в местната почва. Благодарение на удивителните свойства на местната кал се осигурява така дългият експлоатационен живот на сградите във Венеция. Калта се придържа към купчините като защитна кора, предпазвайки ги от корозия и повреди.

Не само Венеция е купувала лиственица от Перм Велики. В продължение на няколко века целият английски флот е изграден от лиственица, изнесена от пристанището Архангелск. И значителна част от него е бил в района на Кама. Но тъй като са го закупили в Архангелск, в началото наричат лиственицата в Англия най-често „Архангелск“. Имала е обаче и други имена: „руска“, „сибирска“, „уралска“. Преди много хиляди години степни номади и жители на цивилизовани държави са пренасяли това дърво на хиляди мили. Винаги се е използвало там, където се е преследвала вечеността. Лиственицата е била използвана за изграждане на гробници, основи за примитивни селища от купчини, опори за мостове и много други. През 1827 г., т.е. след 1000-1400 години някои от купчините са били изследвани и са описани като камък. Дървото е станало толкова твърдо, че брадвата и трионът трудно можели да го срежат.

В края на краищата, самата лиственица все още расте в Северна Италия, по склоновете на Алпите и от нея се добива смола, която от незапомнени времена се нарича „венецианска смола“.

Древна дървена църква на 366 години

Дървена църква е построена през 1655 г. в Красная Ляга - изчезнало село в Каргополски район на Архангелска област. Намирало се е южно от Кучепалда до малко езеро, което също е изчезнало. В средата на 19-ти век в Красная Ляга има 30 домакинства, в които живеят 191 души. Сега от селото не е останало нищо, освен удивително красивата Сретено-Михайловска църква.
Как тя оцеля толкова години тук, в сърцето на Каргополската земя, заобиколена от висока трева, която би могла да пламне от незагасналия фас на шофьора на един от камионите, чийто път минава в непосредствена близост до църквата? Как мълния не я е ударила толкова много години? Как е оцеляла в огромната пустош, където някога е било селото, отворена за всички северни ветрове? И тук тайната е в дървото. Конструкцията на нашите куполни къщи е сертифицирана и необикновено устойчива и ще и се наслаждавате десетки години.

СФЕРАТА 123

Нека те почерпим с вдъхновение

Ще се радваме да се присъединиш към FB страницата Вдъхновението на
Сферата 123.
chevron-up